Bescherm je moestuin bij warm weer

Gepubliceerd in Blog - Op 23 juli 2019

Al die zorg in het voorjaar, tot nu toe lag je moestuin er goed bij. Maar nu wordt het toch wel erg warm en droog. Wat kan je het beste doen om je moestuin te beschermen tegen het weer, zodat je planten niet verdrogen en je oogst behouden blijft?

Afbeelding

Zorg dat zo min mogelijk water verdampt

Als er nog wel vocht in de bodem zit, kan dit bij droog en warm weer verdampen. Bodemvocht blijft beter behouden wanneer er veel organische stof in de bodem zit, dus het verwerken van compost in de bodem zal zeker helpen. Houtsnippers zijn ook een goede mogelijkheid voor het tegenhouden van verdamping van vocht uit de bodem rondom je planten.

Afbeelding

Geef water op de bodem

Wanneer je echt water moet geven, kan je dit het beste op de bodem geven met de gieter of druppelslang. Op die manier voorkom je dat het water op het blad blijft liggen. Op het blad verdampt het water snel en neemt de plant het niet op. Ook kan het juist bij warme temperaturen zorgen voor de vorming van schimmels zoals meeldauw op het blad van de plant. Wanneer zich al schimmel heeft gevormd kan je Stimumix gebruiken om de plant hiertegen te beschermen.

Geef op het juiste tijdstip water

Je weet vast al dat je je planten het beste niet midden op de dag water kan geven; dan verdampt een groot deel. Het beste kan je je planten ’s ochtends water geven. Je watergebruik is dan het meest effectief, er verdampt het minst en de planten nemen het water goed op. Wanneer je je hele tuin besproeit kan je dit beter niet ’s avonds doen. Wanneer er vocht op het blad zit en het ’s nachts warm blijft, vormen er gemakkelijk schimmels en bacteriën.

Dit vind je misschien ook interessant

Scrollen