Bladeren laten liggen... of toch niet?

Gepubliceerd in Blog - Op 10 december 2019

Het is herfst. Alle bladeren die eerst in de mooiste kleuren nog aan de boom hingen, liggen nu op de grond. Op straat zie je regelmatig de straatveger langskomen om de weg schoon te houden. Maar wist je dat afgevallen bladeren nuttig kunnen zijn voor een gezonde tuin?
In de borders laat je het blad het beste liggen, dit heeft verschillende voordelen:

Afbeelding

Bescherming bij vorst

De laag bladeren isoleert de bodem, waardoor de wortels van meerjarige planten beter beschermd zijn tegen de vorst.

Diervriendelijk

Bladeren bieden een geschikte schuil- en leefplek aan verschillende dieren zoals insecten en egels. Zij hebben de bladeren zelfs nodig om de winter door te komen.

Natuurlijke bron van voedingsstoffen

De bladeren kunnen dienen als extra bron van voedingsstoffen in de grond. Bacteriën, schimmels en insecten zetten samen het blad om tot voedingsstoffen die bruikbaar zijn voor de plant om beter te groeien.

Plantenwortels hebben echter ook zuurstof nodig, dus om een gezonde tuin te behouden moet de bladlaag niet te dik worden. Dan kan er onvoldoende zuurstof de bodem in. Als er toch teveel blad opstapelt is het ook een mogelijkheid om een bladcompoststapel te maken.

Afbeelding

Op het gazon

Als het blad op het gazon blijft liggen komt er tijdelijk minder licht op het gras. Dat kan leiden tot gele vlekken waar later onkruid zich kan vestigen.

Op de paden

Blad kan ook gevaarlijk zijn op het pad, het creëert een gladde ondergrond waardoor de kans op uitglijden groter wordt. Om toch het blad te gebruiken kan het verzameld worden om een bladstapel te maken. Dat is weer erg fijn is voor onder andere de egel.

Dus voor een gezonde tuin waar plant, dier en mens zich fijn voelt kan het blad gerust blijven liggen in de borders.

Dit vind je misschien ook interessant

Scrollen