Klimaatbestendige bomen

Gepubliceerd in Blog - Op 06 augustus 2019

Klimaatverandering is overal om ons heen. De bosbeheerders en stadsbeplanters houden er al rekening mee in de keuze van nieuwe bomen en planten. Maar houden wij er ook rekening mee in onze tuin? Wanneer je investeert in de aanplant van één of meerdere bomen, wil je er zeker van zijn dat deze er over vele jaren nog mooi bij staan. Daarom hier wat tips voor het uitzoeken en aanplanten van bomen.

De zomers worden dus wat warmer en vooral veel droger. Het is belangrijk om niet te vergeten dat er drie eisen zijn voor klimaatbestendige bomen. Naast de droogte van de zomer, worden de winters juist natter en valt neerslag intensiever in kortere periodes. Daarbij blijft het nog wel wenselijk winterharde bomen te gebruiken, zodat dat deze bij (nacht)vorst nog steeds tot bloei en ontwikkeling komen. Deze combinatie van factoren maakt het lastig om één ultieme klimaatboom aan te wijzen. Het is daarom erg belangrijk om te kijken naar jouw tuin en grootste stressfactor voor de boom. Hieronder enkele voorbeelden van klimaatbestendige bomen.

Plataan (Platanus x hispanica)

Je hebt vast de platanen wel uit hun schors zien barsten afgelopen zomer en dit jaar. Door de warmte groeien ze zo hard, dat de schors barst. De plataan kan dus goed tegen warmte en is ook nog eens winterhard. Een beetje vochtigheid kan de boom wel hebben, maar niet teveel. De plataan kan erg snel groeien, maar is goed bestand tegen snoeien en daarom ook erg geschikt als leiboom. Je ziet hem vaak aangeplant in steden, omdat de boom zo goed bestand is tegen luchtvervuiling. Wanneer de boom dus voornamelijk tegen droogte moet kunnen en onbeschut staat, is de plataan een goede optie.

Afbeelding

Japanse notenboom (Ginkgo biloba)

De Japanse notenboom is net als de plataan vaak aangeplant in steden, en dat is niet voor niks. Het is een weerbarstige boom die tegen warmte en droogte kan én ook winterhard is. Minder graag staat de boom langdurig nat.

Steeneik (Quercus ilex)

De steeneik komt uit het zuiden van Europa, maar kan ook in Nederland goed groeien. Deze wintergroene loofboom heeft stugge blaadjes, die weinig vocht verdampen. Deze boom kan dus goed tegen droogte. Hij is matig winterhard en kan dus op beschuttere plekken goed groeien. Natte voeten heeft deze boom liever niet, dus op een verhoging inplanten kan hierbij al een stuk schelen.

Afbeelding

Esdoorn (Acer)

Van de esdoorn zijn zo veel verschillende variaties te verkrijgen, dat er altijd wel eentje te vinden is die bij jouw tuin past wat betreft uiterlijk én omstandigheden. De Franse esdoorn kan beter tegen droogte, terwijl de Kolchische Esdoorn beter tegen vocht kan.

Zwarte Els (Alnus glutinosa)

De els staat van nature in overstromingsvlaktes, die soms erg droog zijn en soms onder water staan. Ook is de els een winterharde inheemse boomsoort en is dus zeer geschikt als klimaatbestendige boom in lager gelegen tuinen of op kleigrond.

Slim tuinieren

Veel bomen zijn, zoals je hebt gelezen, niet volledig geschikt wanneer je kijkt naar drie eisen; winterhardheid, tolerantie voor droogte in de zomer en mogelijk zeer natte bodems in de winter. Maar een beetje slim tuinieren kan hierbij helpen.

Wanneer je een boom kiest die bijvoorbeeld winterhard is en bestand tegen droge zomers, kan je de infiltratie van water weg van de boomwortels in de winter bevorderen door het verwerken van een drainage buis als cirkel onderin het gat van beplanting; dit zorgt voor de afvoer van water. Als je de drainage buis naar boven doortrekt, kan je de boom ook juist direct bij de wortels water geven.

Een boom die minder winterhard is kan op een beschutte groeiplaats toch de winter door komen en een boom die slecht tegen natte voeten kan, kan worden geplant op een verhoging.

Dit vind je misschien ook interessant

Scrollen