Buxusziekte

Gepubliceerd in Plantproblemen - Op 14 juni 2019

Buxusziekte is een bekende ziekte in buxus, die naast de buxusmot de nodige schade toebrengt aan onze geliefde struik. Door de schimmel Cylindrocladium ontstaan er kleine zwarte vlekjes op de blaadjes van de buxus en zwarte streepjes op de takken. Vrij snel zorgt deze schimmel ervoor dat de blaadjes van de struik afvallen. Vandaar dat het ook wel buxus bladvalziekte wordt genoemd. De schimmels verspreiden zich snel door de plant, waardoor uiteindelijk de gehele plant kan afsterven. Verwarring kan ontstaan met bijvoorbeeld de Volutella schimmel. De ontwikkeling van de schimmel gaat vaak gepaard met het uitgroeien van een roze schimmelpluis en de blaadjes worden lichtbruin en verdrogen. Deze blaadjes blijven veel langer aan de plant hangen.

Buxusziekte komt voor wanneer zwakke buxusplanten in aanraking komen met de schimmels en de omstandigheden juist zijn voor het kiemen van de sporen (warm en nat). De sporen worden verspreid door de wind, opspattende regen of een besmette snoeischaar. Het verwijderen van het afgevallen blad in de winter kan een infectie voorkomen in het voorjaar. Afdekken van de afgevallen blaadjes met een mulchlaagje helpt ook.

Hoe gebruik ik Stimumix bij Buxusziekte?

Buxusziekte is te voorkomen door het gebruik van Stimumix, dat er voor zorgt dat de plant kan winnen van de schimmel! Door het wekelijks spuiten van Stimumix reageert de plant sneller op een aantasting, de plant maakt sneller de juiste afweereiwitten en enzymen aan die deze schimmel in de plant weren. Het aangetaste blad valt sneller van de plant en nieuw uitgelopen scheutjes blijven schoon. Het is hiervoor wel zaak om preventief te gaan spuiten. De eerste infecties gebeuren vaak al in de tweede helft van maart. Vanaf eind april/medio mei zijn ook de nachttemperaturen wat hoger en gaat de ontwikkeling van de schimmel sneller.

Toepassing Stimumix voor optimaal resultaat

Van het plantenhormoon in het wilgenbastextract dat we gebruiken voor Stimumix moet eerst een concentratie in de plant worden opgebouwd. Bij houtige gewassen duurt dit langer dan bij kruidachtigen, zoals vaste planten. Als je haag of vormgesnoeide Buxus in het voorgaande seizoen ook al geïnfecteerd is geweest met Cylindrocladium, dan is het belangrijk om te starten met spuiten vanaf medio april. De schimmelsporen liggen immers al op of onderin de struiken.

Bij gezonde hagen en vormen adviseren wij te starten zodra het eerste blaadje gevonden is met zwart/bruine vlekjes.

Houd dit 5 á 6 weken vol door 1 x per week te spuiten. De afweer is dan op een hoger niveau gebracht en dat blijft zo voor een paar weken. Mocht de infectie weer opspelen, begin dan weer opnieuw met een cyclus van wekelijkse toepassingen voor 5 á 6 weken.
Bestellen

Dit vind je misschien ook interessant

Scrollen