Echte meeldauw

Gepubliceerd in Plantproblemen - Op 14 juni 2019

Echte Meeldauw is een groep van schimmels die veel van onze geliefde planten aantast

De schimmel (ook wel witziekte genoemd) dankt zijn naam aan het witte schimmelpluis, een meelachtige dauw, op de bovenkant van het blad én is van het blad te wrijven als dauw (in tegenstelling tot valse meeldauw, waarbij dit niet lukt.) De schimmel is zo eenvoudig van het blad af te wrijven omdat deze niet in het blad zit, maar enkel een lichte hechting heeft met de opperhuid ofwel epidermis van het blad. In een later stadium van de schimmelinfectie kunnen er ook door afgestorven cellen bladvlekken ontstaan.

Schimmelinfecties vinden over het algemeen plaats wanneer het vochtig en warm is. In tegenstelling hierop hebben echte meeldauw schimmels voor kieming en infectie weinig vocht nodig. Vooral in een tamelijk droog seizoen kan een epidemie zich sterk uitbreiden. De sporen worden voornamelijk overgebracht door de wind en kunnen dus ook zomaar jouw tuin inkomen. Op planten met een sterk afweersysteem heeft de infectie weinig effect. Stimumix versterkt de planteigen afweer en helpt de plant zich zo beter te weren tegen infectie.

Ten gevolge van een sterke aantasting van echte meeldauw worden bladeren en scheuten bruin. Bij aardbeien kan de echte meeldauw overslaan van blad naar vrucht. Net zoals bij rozen de bloemknop geïnfecteerd kan raken en de aantasting zo sterk wordt, dat bloemen niet meer uitlopen, bladeren beginnen te krullen en afvallen.

Hoewel de uiterlijke vertoning hetzelfde is, verschilt de daadwerkelijke schimmelsoort per plantensoort/groep. Echte meeldauw komt onder andere voor bij rozen en aardbei (Sphaerotheca), hydrangea (Microsphaera/Oidium), appel (Podosphaera), esdoorn en druif (Unicula), aster, bergamot, duifkruid en Phlox (Erysiphe) en bijvoorbeeld aardbei. Gelukkig kunnen ze hetzelfde worden aangepakt en versterkt Stimumix al je planten tegen alle vormen van echte meeldauw.

Bestellen
Afbeelding

Hoe gebruik ik Stimumix voor het aanpakken van echte meeldauw?

Wanneer je Stimumix gebruikt voor het aanpakken van echte meeldauw is van belang om tijdig te starten met spuiten. In het voorjaar kunnen de jonge bladeren op twee manieren worden geïnfecteerd:

  • De schimmel kan overwinteren in de knoppen en groeit van daaruit weer mee over de uitlopende blaadjes. Dit komt voor bij bijvoorbeeld appel en druif.
  • De tweede manier is dat zogenaamde ascosporen die overwinteren op afgevallen blad. Zij worden in het voorjaar door de wind verspreid en kunnen bladeren en bloemen infecteren.

Begin daarom in gevoelige gewassen met het toepassen in de vierde of vijfde week na het begin van het uitlopen van de planten. Dan is er zeker voldoende blad, voldoende oppervlakte aan blad om de Stimumix op te spuiten. Houd dit 4 á 5 weken vol door 1 x per week te spuiten. De afweer is dan op een hoger niveau gebracht en dat blijft zo voor een paar weken. Mocht de infectie weer opspelen, begin dan weer opnieuw met een cyclus van wekelijkse toepassingen voor 4 á 5 weken.

Dit vind je misschien ook interessant

Scrollen