Valse meeldauw

Gepubliceerd in Plantproblemen - Op 14 juni 2019

Valse meeldauw zit in tegenstelling tot echte meeldauw aan de onderkant van het blad. Hier is dan vuilwit grijs schimmelpluis te zien. Op de bovenkant van het blad zijn onregelmatig gevormde bladvlekken te zien die een geelgrijze tot paarsige kleur hebben. Deze valse meeldauw zit niet alleen op, maar ook ín het blad. Het groeit via de huidmondjes naar binnen en neemt voedingsstoffen op uit de plant. Daarom kan je deze niet van het blad ‘af vegen’.

Valse meeldauw komt onder meer voor bij rozen, (sier)ui, tomaat, komkommer, druiven, gouden regen, vlinderstruiken, kerstrozen, laurier en zelfs de cannabisplant. Bij een hoge luchtvochtigheid, of wanneer de plant niet goed kan opdrogen en de temperatuur boven de 15°C is, komen de sporen tot kieming. De gevolgen zijn dat bladeren verschrompelen en voortijdig afvallen.

Afbeelding

Hoe gebruik ik Stimumix bij valse meeldauw?

Hoewel het verschil tussen echte meeldauw en valse meeldauw dus zichtbaar is, is het niet nodig je hierin te verdiepen wanneer je Stimumix gebruikt. Dat werkt namelijk voor beide! Want Stimumix heeft geen directe werking op een schimmel of bacterie, maar het zet de plant aan tot het maken van afweereiwitten en enzymen; eiwitten en enzymen specifiek tegen de schimmel en bacteriën die aan het infecteren zijn.

Om Stimumix zo effectief mogelijk toe te passen voor valse meeldauw is van belang om tijdig te starten met spuiten. Valse meeldauw komt meestal eerder in het jaar voor dan echte meeldauw. Voor valse meeldauw mag het nog koud zijn, 10 á 12 °C, als het maar vochtig is, dan kunnen de wintersporen al  kiemen. Sporen worden verspreid door wind en opspattend water en kiemen op vochtige bladeren.

Begin daarom in gevoelige gewassen met toepassen in de tweede of derde week na het begin van het uitlopen van de planten. Dan is er inmiddels voldoende blad, voldoende oppervlakte aan blad om de Stimumix op te spuiten. Houd dit 4 á 5 weken vol door 1 x per week te spuiten. De afweer is dan op een hoger niveau gebracht en dat blijft zo voor een paar weken. Mocht de infectie weer opspelen begin dan weer opnieuw met een cyclus van wekelijkse toepassingen voor 4 á 5 weken.
Bestellen

Dit vind je misschien ook interessant

Scrollen