Wat plant je dit jaar in je moestuin?

Gepubliceerd in Blog - Op 24 juni 2019

Na alle voorbereidingen in kweekkassen (en je vensterbanken) ben je er klaar voor! Een nieuw seizoen, het voorjaarszonnetje erbij. Je wilt beginnen aan je moestuin, zodat je deze zomer lekkere groenten en fruit kunt oogsten.

Maar wat ga je dit jaar planten in je moestuin? En waar moet je op letten?

We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet:

Afbeelding

1. De grootte en ligging van je moestuin

De afmetingen van je moestuin bepalen de mogelijkheden voor verschillende indelingen. Welke groenten en fruit verbouw je op een bedje, welke gaan klimmen en veroorzaken daarom mogelijk schaduw aan de noordzijde van de bonenstokken?

Ligt je moestuin nét naast die ene grote boom of achter een schuurtje? Dan is er waarschijnlijk een stuk moestuin dat minder lichturen heeft en meer schaduw. Hier kan je het beste schaduw verdragende gewassen planten (hoewel er dan nog steeds wel een deel van de dag licht op dit stukje van je moestuin moet vallen). Keuken kruiden als bieslook en koriander en groenten die je kweekt voor het blad (salade en sommige koolsoorten). Ook kan het helpen om een muur in de buurt van de moestuin wit te verven of kalken zodat er meer licht wordt weerkaatst.

Denk ook na over de plantafstand en afstand tussen verschillende gewassen. Zo kun je alvast bedenken wat er eigenlijk in de tuin past.

2. Gespreid planten, altijd oogst

Dit is uiteraard geen nieuwe informatie, maar wel belangrijke. Welke planten kun je wanneer planten en wanneer oogsten? Naast verschillende soorten gewassen spreiden over het tuinseizoen, kan je ook één soort gewas gespreid inzaaien of inplanten om zeker te zijn van een gespreide oogst.

3. Wat heb je geleerd van vorig jaar?

Welke planten gaven afgelopen jaar een goede oogst? Grote kans dat die planten het dit jaar weer goed doen.

Van de groenten en vruchten die het minder goed deden kun je je afvragen waar dit aan lag. Het weer? Of aan ziekten en aantastingen? Je kan Stimumix preventief gebruiken om aantasting door schimmels en bacteriën tegen te gaan en opbrengsten te verhogen.

Misschien had je wat minder tijd voor deze gewassen? Kun je het dit jaar anders aan pakken waardoor je deze groenten alsnog een kans geeft?

Let er op dat het verstandig is planten handig te roteren, dus niet ieder jaar op hetzelfde stukje grond te verbouwen.

Maar vooral is het natuurlijk belangrijk te planten wat je zelf het lekkerst en het leukst vindt om te verbouwen. Volzoete cherrytomaatjes uit eigen tuin, of juist die aparte vergeten groenten?

4. Samenwerking tussen planten

Kijk ook eens welke planten goed samen gaan. De inheemse volken in Noord-Amerika, indianen, wisten dit ook al.  Zij plantten bonen, mais en pompoen samen. Zo klimmen bonen in het mais en pompoen kruipt over de bodem.

Naast het bieden van een klimplaats voor de bonen, zijn er ook andere planten die jou een handje kunnen helpen. Knoflook zou bepaalde motten (en dus rupsen) weghouden van je sla en andere aromatische kruiden kunnen dezelfde effecten hebben op minder geliefde insecten. Zonder dat hiervoor bestrijding nodig is. Wel zo natuurlijk & gezond!

Dit vind je misschien ook interessant

Scrollen